Rydöbruks missionshus

Hylte kommun

Foto: Lennart Hildingsson

Missionshuset var den första förenings- eller folkrörelseägda byggnad som uppfördes efter att Rydöbruk blev ett större samhälle i kölvattnet av att en sulfitmassa- och pappersindustri etablerades i Rydö i slutet av 1800-talet. 

I trakten hade folk sen tidigare sökt sig till frikyrkorörelsen. Men när yrkeskunniga industriarbetare och -tjänstemän strömmade till från olika delar av landet blev man tillräckligt starka för att bilda en egen församling, vilket skedde 1899. Denna kom under seklet som följde att tillhöra Svenska Missionsförbundet. Missionshuset byggdes 1900.

Ett 20-tal vuxna medlemmar var det högsta antal som Rydö Missionsförsamling kunde samla under något av sina år. Det religiösa livet fick till följd av de knappa resurser man hade ledas av församlingens egna lekmän eller av pastorer som man delade med omgivande församlingar. Av samma skäl kom aldrig frikyrkobyggnaden att genomgå några större moderniseringar och ser idag likadant ut som i början av 1900-talet. 

Detta gäller också den vaktmästarlägenhet som finns i anslutning till kyrksalen. 2017 inreddes den till hur den var utrustad och möblerad runt år 1940. Restaureringen gjordes med bistånd av kvarvarande medlemmarna i den familj som bodde där vid den tiden.

Missionshuset används fortfarande för sommargudstjänster och för arrangemang av Rydö bruksmuseum. Byggnadsminnet ägs av Equmeniakyrkan Sennan.

Visningar (kan bokas): Lennart Hildingsson (Rydö bruksmuseum): tel 070-215 04 41 eller lennarthildingsson(snabel-a)gmail.com